Etimologic vorbind, substantivul barbat provine din limbile romanice, de la cuvantul barbato sau barbado cu sensul de “om cu barba”. Barba este un aspect al infatisarii umane care diferentiaza clar barbatii de femei.

Totul porneşte de la vechea simbolistică, a chibzuinţei, a înţelepciunii, oamenii cu barbă părând mereu serioşi şi buni. Astăzi barba reprezintă mai degrabă un accesoriu, fără a mai conta altceva în regimul timidului, în afară de cultivarea anevoioasă a bărbii. Datorită ei, se va metamorfoza din băiat în bărbat.

Dacă ești tânăr sau ai trăsături tinerești, o barbă te va ajuta să pari mai matur. Acest lucru poate fi un beneficiu în relațiile interpersonale și nu numai. La prima privire, această nouă modă oferă bărbatului, care o poartă, o imagine ușor enigmatică, misterioasă. Îl face pur și simplu irezistibil pentru femei. De ce? Să spunem că încă mai studiez problema.

Se pare că bărboșii au de asemenea șanse mai mari la o carieră de succes. Barba arată maturitate și impune respect. E ca atunci când te uiți pe bancnote sau la tablouri istorice cu înaintași ai neamului. Pe alocuri denotă inteligență și creativitate, într-un sens mai special, revolta unui spirit liber. E clar, poate fi un “accesoriu” bun de luat în seamă.

Surprizele continuă. În ciuda aspectului neîngrijit, se pare că bărbaţii care poartă barbă sunt mai sănătoşi decât cei fără barbă. Bărboșii trăiesc mai mult. Teoretic vorbind.  Barba oferă o protecție sporită împotriva microbilor și bacteriilor. Protejează împotriva razelor ultraviolete.